Psychosociale gevolgen

Kinderen groeien in het tweede decennium naar volwassenheid, dat wil zeggen van bescherming in het ouderlijke gezin naar zelfstandigheid daarbuiten. Jongeren moeten meer verantwoordelijkheid nemen, maar ze kiezen meer dan in andere levensfasen voor riskant gedrag zoals alcoholgebruik, vaak gepaard met gebruik van cannabis en andere bedwelmende en/of verslavende middelen. Het verloop van deze levensfase is mede afhankelijk van de samenhang in het gezin, omgevingsfactoren zoals invloed van leeftijdgenoten en de sociaal economische situatie.

  • Licht alcoholgebruik kan wellicht van enig voordeel zijn bij het aanknopen van sociale relaties.
  • Regelmatig en overmatig alcohol gebruikende adolescenten hebben vaak conflicten met ouders en op school, ze spannen zich minder in op school, ze spijbelen meer, ze overtreden niet zelden wetten en komen soms zelfs tot misdaden. Meer dan anderen lopen ze risico de school zonder diploma te verlaten of te falen in hun universitaire studie. Ze plegen onveilige seks met geslachtsziekten als gevolg. Ondanks waarschuwingen en wettelijke belemmeringen komen ernstige ongevallen van jongeren die onder invloed deelnemen aan het verkeer regelmatig voor (Brown et al., 2008).
  • Veel jongeren normaliseren op den duur hun alcoholgebruik zelfs als dit zwaar is geweest. Studies over factoren die een rol spelen in dit proces zijn weinig verricht. Door opleiding, werk of maatschappelijke organisaties opgelegde eisen zijn mogelijk van invloed (Brown et al., 2008).
  • Toch blijkt dat de kans op alcoholafhankelijkheid bij dertigjarigen groter is als zij in de adolescentie flink alcohol hebben gebruikt (McCambridge et al., 2011).